Begynne tidlig

Jeg har drevet med hund i mange år, og der lærte jeg at tidlig håndtering og sosialisering av valper var alfa og omega ifhd til hundens adferd når den vokste opp. Dette har jeg overført til katteoppdrettet mitt, og ser at denne måten å gjøre det på er veldig nyttig. Å overlevere en kattunge som er villig til å la seg børste, klippe klør på og bades til ny eier er veldig tilfredstillende for meg som oppdretter. 

 

Utstyr

Gode redskap er verdt å ha i hus når man har langhårede katter. Noen har bedre kvalitet enn andre på pelsen, men det kommer som regel en floke eller to før eller siden. Helst på våren, når skitt og søle pluss røyting gir god grobunn for dem. 

Det første jeg vil anbefale er en god stålkam. Og da Cris Cristensen 000. Den kan du sikkert kjøpe flere steder, men jeg vet helt sikkert at Stargate har den inne til enhver tid. Dette er en kvalitetskam, som kun gjør pelsen vakker og velpleid. Andre stålkammer har lett for å "flise" seg, og dermed gjøre mere skade enn gavn på pelsen. CC 000 varer, varer og varer. Jeg har hatt min i snart fem år, og brukt den på mange katter. Og den er like fin. 

Pudder, eller tørrshampo, er ofte en fin løsning hvis katten trenger en vask. Min ene hann har ofte fetthale, og jeg har hørt om andre katter som får fettet magepels etc. Hvis man strør pudder på det fettede/skitne stedet, og lar det virke i et døgn, kan man børste det ut av pelsen og ha en like fin katt igjen. Hvis det ikke blir gjort noe med fetthaler f.eks, kan de begynne å miste pels der. Kviser (som kan være smertefulle) kan også oppstå hvis ikke det blir vasket bort. Dette pudderet er et av det beste jeg har prøvd.

 

Shampoer

Noen katter har god pelskvalitet, andre ikke så god. På langhårede katter vises dette ved hvorvidt pelsen floker seg lett eller ei. Et bad forebygger floking, og da er gode shampoer alfa og omega.

Jeg har hittil brukt mest Jerobs produkter, men går nå mer og mer over til Anjou Beauté. De kattene som floker lett, gir jeg fullt showbad hver gang det bades.  Og de som ikke floker, kan bades med en vedlikeholdshampo. F.eks urteshampo. 

Bade katt

Jeg deler badingen opp i showbad og vanlig veldikeholdsbading. 

Showbad:

Pelsen må være gjennomkammet og fri for floker. Har katten ekstra fettet hale etc, må dette gjøres noe med før badet.  Jeg har på pudder en dag før badet. Andre har på majones :)

Først starter jeg med en avfettingshampo. Men først må kattens pels vætes godt. Så tømmer jeg uttynnet shamp over pelsen, og arbeider shampoen godt inn. Pass på å komme til i armhuler, under magen, brystet, bak på lårene og rompa. Shampoen skal skumme overalt før man skyller.

Så bruker jeg en shampo tilpasset fargen til katten. Og gjør samme prosedyre som ved første shamponering. Skyll også her til slutt. 

Deretter har jeg rinse i pelsen, for å få fjernet alle shomporester. Skyll.

Hvis katten har veldig myk pels (sm floker seg lett), kan man med fordel bruke en texturizer-shampo til slutt. Det tilfører litt mer "stivhet" i pelsen. Tekstur, mao. 

Uansett, etter siste shampo er det skylling, skylling og skylling som gjelder. Ha gjerne en ss eddik i en liter godt lunkent vann og skyll gjennom helt til slutt. 

Tørk med stort badehåndkle, pass også her på å komme til overalt. La katten tørke seg på et oppvarmet rom. Eller bruk hårføhner. Katten tørker fortere hvis du kammer gjennom pelsen. Jeg pleier å la katten (og meg) ta en pause på en- to timer og så kammer jeg pelsen. Når hårene skilles fra hverandre kommer det luft til. Og det sier seg selv at da tørker pelsen raskere. Katter trives sjelden når de er våt. Man kan nesten se hvordan stemningsleiet stiger i takt med tørkeprosessen. 

Dette var mitt forslag til showbad til langhårede katter. Prøv deg fram til hva som passer best for deg og din katt.